מחקרים

האם דיקור סיני יעיל לטיפול בנדודי שינה אצל מטופלות עם סרטן שד?

נמצא כי דיקור סיני יעיל בהפחתת נדודי שינה מקושרים לכימותרפיה, ובעיקר יעיל בהפחתת צורך בטיפול עם תרופות לשינה, בשיפור תסמיני דיכאון וחרדה ובשיפור איכות חיים של מטופלות עם סרטן שד

טיפול באמצעות דיקור (אילוסטרציה)
טיפול באמצעות דיקור (אילוסטרציה)

נדודי שינה הינו תסמין שכיח במטופלים שעברו טיפול כימותרפי. ייתכן ולדיקור סיני יש השפעה מטיבה על נדודי שינה המקושרים לטיפול כימותרפי. במחקר זה בחנו את היעילות והבטיחות של טיפול בעזרת דיקור סיני לצורך שיפור של נדודי שינה מקושרים לכימותרפיה בנבדקות עם סרטן שד.

מחקר אקראי מבוקר פעולת שווא (sham) זה בוצע עם סמיות של החוקר והנבדקות בין התאריכים נובמבר 2019-ינואר 2022 (מעקב עד יולי 2022). הנבדקות הופנו למחקר על ידי אונקולוגים משני בתי חולים בהונג-קונג. הערכה והתערבות בוצעו במרפאות חוץ של בית הספר לרפואה סינית של אוניברסיטת הונג-קונג. במחקר נכללו 138 נבדקות עם סרטן שד שסבלו מנדודי שינה מקושרים לטיפול כימותרפי. הנבדקות הוקצו אקראית לסדרה של 15 טיפולים של דיקור סיני ולחיצות בנקודות דיקור על פי משטר טיפול ידוע, או לדיקור שווא בנקודות אקראיות (69 לכל אחת). תקופת ההתערבות נמשכה 18 שבועות ולאחריה תקופת מעקב של 24 שבועות נוספים. התוצא העיקרי נמדד בעזרת מדד חומרת נדודי השינה (Insomnia Severity Index - ISI). תוצאים שניוניים כללו מדד איכות שינה של פיטסברג, מדדי שינה על פי יומן שינה ו-Actiwatch, תסמינים של דיכאון, חרדה, לאות וכאב ואיכות חיים.

87.7% מהנבדקות (121/138) השיגו את התוצא העיקרי (שבוע 6). תוצאות המחקר הדגימו כי הטיפול האמיתי בעזרת דיקור סיני לא נמצא עדיף על פני דיקור שווא מבחינת הורדת ציון ISI מהבסיס ועד לאחר שישה שבועות (הפרש ממוצע של -0.4%, רווח בר-סמך של 95%, -1.8 ועד -1.1, p=0.609). עם זאת, משך טיפול קצר ומעקב ארוך הדגים כי בקבוצת הטיפול עם דיקור סיני נצפה שיפור בהשהיית זמן שינה, משך שינה כולל, יעילות שינה, תסמיני דכאון וחרדה ובמדדי איכות חיים. מטופלות בקבוצת הטיפול עם דיקור סיני הדגימו שיעורים גבוהים יותר של הפסקת טיפול עם תרופות שינה בהשוואה לקבוצת מקרי הביקורת (56.5% לעומת 14.3%; p=0.011). כלל תופעות הלוואי המקושרות לטיפול היו קלות בלבד. לא הייתה אף נבדקת שהפסיקה את הטיפול עקב תופעות הלוואי.

מסקנת החוקרים הייתה כי דיקור סיני יכול להוות טיפול יעיל עבור נדודי שינה בעקבות טיפול כימותרפי. כמו כן, ניתן להשתמש בטיפול זה להפחתה או החלפה של תרופות שינה במטופלות עם סרטן שד.

מקור:

Zhang, J., Qin, Z., So, T.H. et al. Acupuncture for chemotherapy-associated insomnia in breast cancer patients: an assessor-participant blinded, randomized, sham-controlled trial. Breast Cancer Res 25, 49 (2023). https://doi.org/10.1186/s13058-023-01645-0

נושאים קשורים:  מחקרים,  סרטן שד,  דיקור סיני,  נדודי שינה,  כימותרפיה,  איכות חיים
תגובות